Värmepumpar är Kyl och Värmepumpsakuten i Hallands främsta produktinriktning. Från oss kan du köpa marknadens bästa värmepumpar som Hitachi, Mitsubishi, och Innova. Det finns två olika varianter av värmepumpar, luft/luft och luft/vatten och vi kan hjälpa dig att välja ut en lämplig värmepump till ditt hem/byggnad om du själv inte riktigt är på det klara med vilket alternativ som skulle vara det bästa för just dig. Kyl och Värmepumpsakutens priser är alltid baserade på installationsplatsen, vilket gör att du alltid betalar precis så lite som behövs för en effektiv och skräddarsydd värmepumpslösning.
Svenskt klimat
Det svenska klimatet är hårt. Temperaturerna sjunker ofta under noll och dessutom under stora delar av året. En värmepumpslösning som ger ett milt och behagligt klimat inomhus året om är vad vi alla strävar efter och en värmepump är ofta en bra lösning. Inget går upp mot att en kall och ruskig vinterdag få komma in i sitt hem, på sin arbetsplats eller var helst annars, och mötas av en varm, gemytlig och välkomnande atmosfär. När man vistas i behaglig temperatur så blir man som person också mer behaglig, temperaturen gör väldigt mycket för vårt välmående. Med en värmepump kan man styra uppvärmningen av en byggnad enkelt och effektivt.
Uppvärmning – historia
Förr om åren stod brinnande eld i regel för uppvärmningen av byggnader, man hade en öppen spis eller en vedspis, eller dylikt, och samlades runt denna när huset blev kallt. Ju mindre levnadsyta man hade, desto lättare var det att hålla värmen ordentligt och på stora gårdar och flottare bostäder var uppvärmningen ett omfattande projekt.
Värmepumpen uppfanns år 1856 av en österrikare vid namn Peter Ritter von Rittinger.
Den första värmepumpen som dök upp i Sverige kallades Kovärmeanläggning och testades för ett hus i Kristianstadstrakten i Skåne år 1948. Då var det värmen från ladugården som användes, därav namnet.
Värmepumpar idag
Idag är värmepumpar mycket populära för uppvärmning, man använder en rad olika värmekällor, populära källor i Sverige är berg, sjöar och jord. Värmen pumpas från källan in i byggnaden och sprids där inne antingen med hjälp av luft eller av vatten. Man kan få ut så mycket som fyra gånger så mycket värmeenergi med hjälp av en värmepump i relation till den elektricitetsenergi som krävs för att den ska drivas.
Det räcker med några ynka plusgrader i värmekällan för att man ska kunna värma upp ett hus t ex. har berggrunden en temperatur på mellan 2-8 grader och det är den värme som samlas in via solens strålar. Om man då drar en rörslinga från denna berggrund och kopplar den till en värmeväxlare som transporterar värmen till ett hus värmesystem, till exempel element, så får man berggrundens värme i sitt hus. Det är mycket fiffigt.